Aitor Buendia
"Rueda, verdejo… eskatu Euskadiko zuria! Arabako Errioxa!"
2021/03/08
Eibarrek beti izan du lotura historikoa Arabako Errioxarekin. Gogoan ditut lagun onak, hala nola Ocamicatarrak edo Mujika familiarekin Bastidara edo Guardiara joatea edo, niregandik hurbilago, Antonio Buendía Buendía aitarengana, Luis Cañasen ardo gaztea hedatzen, 80ko hamarkadan Bidebarrieta kaleko Ibai-Ondo taberna txikiteo "bereziaren" ardo erreferentzia gisa. Denbora pasatu da eta denetarik gertatu da. Txikiteoarena eta tabernetako kantuena loriarik hoberenera igaro dira. Baina ez digu ardoaz gozatzea galarazi.
Astuna izateko arriskuarekin, Eibarko herritarrak animatzen ditut Euskadiko eskualde batean, Arabako Errioxan, ardo on eta bikainak izateko dugun zorteaz ohartzera. Izan ere, Euskadiri buruz hitz egiten dugu, gure lurrari buruz, eta batzuetan tokian tokikoa defendatzen hasten garenean, Km0k ematen du ahaztu egiten dugula gure ardoei buruz hitz egiten dugunean, gure txakolin kontsumitzaileei buruz hitz egiten dugunean, eta baita tabernetan edo jatetxeetan arreta ematen dutenei buruz hitz egiten dutenei buruz ari garenean ere –hala espero dut behintzat–, "Arabako Errioxa" eskatzeko konfabulatzen direla. Kasu honetan, "Arabako Errioxa zuria".
Orain dela gutxi, norbaitek zalantzarik bazuen, Tim Atkin "Master of Wine"-k "urteko mahastizaina" izendatu berri du Carlos Fernández, "Tierra" Upeltegikoa (entzun berria). Ildo horretan lanean ari diren eta gure aintzatespena merezi duten beste hainbaten adibide ona da. Gainera, sekulako ozpinak dituzte!
Beraz, badakizue. Hemendik aurrera! Arabako Errioxa zuria! Izugarri harrituko zaituzte. Esango didazue…
Astuna izateko arriskuarekin, Eibarko herritarrak animatzen ditut Euskadiko eskualde batean, Arabako Errioxan, ardo on eta bikainak izateko dugun zorteaz ohartzera. Izan ere, Euskadiri buruz hitz egiten dugu, gure lurrari buruz, eta batzuetan tokian tokikoa defendatzen hasten garenean, Km0k ematen du ahaztu egiten dugula gure ardoei buruz hitz egiten dugunean, gure txakolin kontsumitzaileei buruz hitz egiten dugunean, eta baita tabernetan edo jatetxeetan arreta ematen dutenei buruz hitz egiten dutenei buruz ari garenean ere –hala espero dut behintzat–, "Arabako Errioxa" eskatzeko konfabulatzen direla. Kasu honetan, "Arabako Errioxa zuria".
Orain dela gutxi, norbaitek zalantzarik bazuen, Tim Atkin "Master of Wine"-k "urteko mahastizaina" izendatu berri du Carlos Fernández, "Tierra" Upeltegikoa (entzun berria). Ildo horretan lanean ari diren eta gure aintzatespena merezi duten beste hainbaten adibide ona da. Gainera, sekulako ozpinak dituzte!
Beraz, badakizue. Hemendik aurrera! Arabako Errioxa zuria! Izugarri harrituko zaituzte. Esango didazue…